Terug naar overzicht

Dossier - Kunststof

Kunststof

Kunststoffen vinden we in de grafische wereld onder meer terug in de vorm van bedrukte folies, bedrukte kunststof verpakkingen en als (onderdeel van) plaatmateriaal voor sign-toepassingen. Een overzicht van recentere artikelen waarin dit substraat een rol speelt. 

Nieuws

Vloersticker van Hexis HW301WM1-film met winkelwagentje erop.

Direct printbare antislip printmedia

De Hexis Honeywalk HW301WM1-film elimineert het gebruik van gestructureerde laminaten voor het beschermen van indoor floorgraphics.

Kartonnen greep bespaart Coca Cola 350 ton plastic

Coca-Cola kondigt de introductie van de KeelClip aan, een nieuwe minimalistische kartonnen verpakking voor multipacks blik. Met deze stap bespaart Coca-Cola jaarlijks 350.000 kilo nieuw plastic in Nederland en wordt de bestaande omverpakking van plastic krimpfolie vervangen door karton.

‘Een droom om je werk zo geprint te zien’

Die uitspraak deed fotograaf Julius Rooymans tijdens een presentatie over de expositie ‘Nachtwacht360’ die vanaf 4 juli te zien is in Amsterdam.

Verpakkingen: miljoenen euro’s van kunststof naar papier en karton

In de Europese markt voor bedrukte verpakkingen zullen structureel tientallen miljoenen euro’s omzet verschuiven van de kunststofindustrie naar de grafische industrie. Oorzaak: nieuwe Europese regelgeving en duurzaamheidstrends die nadelig uitpakken voor kunststoffen. ‘Deze groeimarkt biedt mogelijkheden voor grafische bedrijven’, stelde dagvoorzitter Alex Kunst tijdens een middagcongres in de Amsterdamse locatie van papier- en houtfabrikant Stora Enso.

Verpakkingen: 'Circulariteit zegt nog niets over duurzaamheid'

De verpakkingswereld wordt kritisch gevolgd qua duurzaamheid. Alles lijkt te draaien om gesloten kringlopen. Fout! Circulariteit is géén indicator voor duurzaamheid. Dat stelde Bernd Brandt in zijn presentatie “Food Waste or Packaging Waste - Carbon Footprint of Plastic Food Packaging” tijdens de Packaging Conference 2019. Opmaak van de drie diagrammen: designbureau ArtNu

Nieuwe flexopers op open huis W&H

De Duitse machinebouwer W&H organiseert op 27 en 28 maart een open huis, waarbij de flexopers Novoflex 2 haar primeur beleeft. Het event vindt plaats in Lengerich, bij Osnabrück.

Topman Europese Commissie negatief over biodegradeerbare verpakkingen

Alle inspanningen bij verpakkingen moeten zijn gericht op hergebruik en recycling, en ‘Biodegradeerbare verpakkingen kunnen wel eens een doodlopende weg blijken’. Dat stelde EU-kopstuk Kestutis Sadauskas 21 februari tijdens de Packaging Conference 2019 in Brussel. Hij hield er een lezing, getiteld “Packaging design and systems for a circular world’.

Minder plastic, meer papier bij Nestlé

Nestlé sluit zich aan bij Nederlands Plastic Pact voor 100% herbruikbare en recyclebare verpakkingen in 2025. Een eerste stap is de introductie van een papieren verpakking voor nieuwe Nesquik-producten in het eerste kwartaal van 2019.

Maxximap lanceert Schoolmappen.com

Tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) 2019 lanceert Maxximap haar nieuwe website Schoolmappen.com. Hiermee biedt de fabrikant van presentatieproducten leuke standaardontwerpen voor rapportmappen.

Meer Canon flatbedprinters in Europa

Canon heeft haar productiefaciliteit in het Duitse Poing uitgebreid om de wereldwijde productie van flatbed-printsystemen te consolideren in Europa. Op deze wijze wil Canon zowel de schaalgrootte als de effectiviteit vergroten om verdere groei te ondersteunen.

StickerCompany zoekt de grenzen op

Bij de naam StickerCompany zou je kunnen denken aan etiketjes van 10x10 cm. De dagelijkse praktijk bij de onderneming in Eindhoven is echter heel anders. Ondernemer Tinus Kouwenberg blijft experimenteren en zoekt dagelijks de grenzen op: 'Ook hele wanden en auto's voorzien wij van beeld.'

White paper over drukken op plastic

Hop Industries, fabrikant van het Hop-Syn synthetische papier, heeft een white paper uitgebracht over het reduceren van statische elektriciteit bij het offsetdrukken op plastic.