Terug naar overzicht

Dossier - Faillissementen, fusies en overnames

Faillissementen, fusies en overnames

Hoe je het ook wendt of keert, het aantal bedrijven in de grafische industrie is de laatste decennia gedecimeerd, en bijgevolg ook het aantal medewerkers. Uit de data van het mediagebruik binnen PRINTmatters blijkt dat insiders erg geïnteresseerd zijn in nieuws over faillissementen en overnames. In een apart dossier bundelen we daarom dit type nieuws.

Na het faillissement van de Thieme GrafiMedia Groep in 2010 waarbij ruim duizend medewerkers van tientallen drukkerijen en enkele mediabedrijven hun baan verloren, was 2019 het jaar waarin de grafische branche opnieuw werd opgeschrikt door een faillissement van formaat: de Roto Smeets Group, als onderdeel van de Circle Media Group. De rotatie- en diepdruk-drukkerijen in Weert en Deventer sloten hun deuren, evenals de marketingactiviteiten van deze groep elders in het land. Alleen de rotatiedrukkerij Senefelder Misset werd uit het faillissement verkocht aan Shatho Beheer, dat eerder ook al de uitgeverij Veen Media overnam en eigenaar is van de drukkerij Habo DaCosta.

Survival of the fittest
Ondertussen is al die jaren een constante consolidatieslag gaande in de grafische sector, waarvan het opgetelde effect vele malen groter is dan de zojuist genoemde schokgolven van 2010 en 2019. Symptomatisch is bijvoorbeeld dat de brancheorganisatie KVGO in 2009 nog 2100 leden had, tegen rond 800 in 2019. Neem de revolutie van het internetdrukken: die heeft geleid tot prijsconcurrentie en nieuwe standaarden rondom levertermijnen van drukwerk waartegen veel traditionele drukkerijen nauwelijks bestand bleken en blijken. Anderzijds zijn er voldoende voorbeelden van grafische bedrijven die zich wel tijdig konden omvormen in reactie op veranderende marktomstandigheden. Bijvoorbeeld door het productieapparaat helemaal in te richten op juist de vraag van internetdrukkers, of door verregaand te specialiseren in bepaalde druk- en/of nabewerkingstechnieken. Ook full service crossmediale dienstverlening biedt aan sommige grafische bedrijven een uitweg uit het kille midden. 

Ook consolidatie bij internetdrukkers?
Hoe dan ook: de revolutie van het internetdrukken - ook wel online print genoemd - betekent volgens de trendwatcher en printexpert Bernd Zipper dat het aantal drukkerijen met meer dan tien medewerkers in Europa tussen 2019 en 2024 nog eens zal halveren: van 34.000 naar 17.000. Faillissementen en overnames zullen van tijd tot tijd het nieuws blijven domineren. Daar komt bij dat ook onder de internetdrukkers een hevige concurrentie woedt bij stijgende kosten voor onder meer papier. Ook hier zijn de marges krap. Wellicht zal daarom zelfs in dit grafische domein op kortere of langere termijn enige consolidatie zal plaatsvinden.        

Nieuws

drukkerij, agi, verpakking

Massa-ontslag bij Drukkerij AGI van de Steeg

Bij Drukkerij AGI van de Steeg in Enschede verliezen 95 mensen hun baan. De Brexit, in combinatie met de coronacrisis, bezorgt de Enschedese verpakkingsdrukker een miljoenenstrop.

faillissement, stamzaandam, binderij, kantoorboekhandel, drukkerij

Faillissementen grafische bedrijven

Vorige week hebben de rechtbanken Noord-Holland en Overijssel het faillissement uitgesproken over respectievelijk StamZaandam Afterpress in Zaandam en Drukkerij Kantoorboekhandel Nico de Graaf in Nieuwleusen.

Faillissementen Safe Print, Cremer grafisch bedrijf en Netzodruk

Afgelopen week hebben rechtbanken faillissementen uitgesproken over Safe Print, Cremer grafisch bedrijf en Netzodruk.

l.capitan belgië drukker drukkerij

Belgische drukker L.capitan in surseance

De Belgische drukkerij L.capitan N.V. in het onder Brugge gelegen Ruddervoorde is in 'gerechtelijke reorganisatie'. Het is te vergelijken meteen surseance: niet meer in staat aan de financiële verplichtingen te voldoen en op zoek naar een investeerder.

failliet folder armada huis-aan-huisbladen

Folderverspreider Armada vraagt faillissement aan

Verspreidingsbureau Armada in Apeldoorn dat folders en huis-aan-huisbladen bezorgt, gaat na 45 jaar faillissement aanvragen. De coronacrisis doet de onderneming definitief de das om.

Faillissement Upscore

De rechtbank Den Haag heeft op 31 maart 2020 het faillissement uitgesproken over communicatie-bedrijf Upscore indrukmakers in Poeldijk.

Drukkerij Perka neemt Quadrifinish over

Drukkerij Perka in het Belgische Maldegem neemt de nv Quadrifinish uit Oudenaarde over.

Xerox staakt poging tot overname HP

"Corona" dwarsboomt vijandige overname HP door Xerox

Xerox staakt zijn overnamejacht op HP. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Reden: de coronacrisis heeft Xerox financieel dusdanig verzwakt dat het zijn plannen tot een megadeal met HP wel moest schrappen.

Antalis in Japanse handen

Op 31 maart werd bekend dat de aandelen van het Franse Antalis overgaan naar het Japanse Kokusai Pulp & Paper (KPP). Driekwart van de aandelen was in handen van Sequana, de moedermaatschappij van papierfabrikant Arjowiggins en papiergroothandel Antalis, dat vorig jaar failliet ging.

Cremer Grafisch Bedrijf heet weer Netzodruk

Cremer Grafisch Bedrijf in Gorinchem kiest er voor om opnieuw de naam te wisselen. De onderneming meldt dat het terugkeert naar de naam Netzodruk.

Drukkerijen de Markies, DuoPress en Wijchen failliet

De rechtbank Arnhem heeft op 10 maart het faillissement uitgesproken over Wij B.V. in Tiel. Die onderneming was actief op grafisch gebied en handelde onder diverse namen.

Overnames in huis-aan-huis-verspreiding

Beheermaatschappij Arcis dat recent huis-aan-huis-verspreider Spotta overnam, heeft nog een slag geslagen. Deze week meldde het Axender te hebben overgenomen. De Arcis-aandeelhouders zijn nu Axender Holding, Beheermaatschappij Em. de Jong, Print Nerds (print.com) en Shatho Beheer.

Fusie Belgische drukkerijen Gijsemberg en Paesen

Drukkerij Gijsemberg uit het bij Maastricht Airport gelegen Maasmechelen en Drukkerij Paesen uit Oudsbergen zijn op 1 februari gefuseerd. Aan de basis lag het gebrek aan bedrijfsopvolging bij Drukkerij Paesen.

Xerox moet en zal HP overnemen

Xerox heeft het bod op de aandelen van HP verhoogd tot 35 miljard dollar. Daarmee is duidelijk dat het kleinere Xerox doorzet op het pad om het stukken grotere HP over te nemen.

Nextprint failliet

Het in Den Bosch gevestigde Nextprint is eind januari door de rechtbank Oost-Brabant failliet verklaard.

Activa Boom+Verweij naar samenwerking MullerVisual en Quantes

De grafimedia-ondernemingen MullerVisual in Mijdrecht en Quantes in Rijswijk zijn vorige week een intensieve samenwerking aangegaan. In het persbericht wordt al gesproken over MullerVisual & Quantes. Vorige week nam Quantes de activa van het gefailleerde Boom+Verweij over.

Faillissement drukkerij Boom + Verweij

De rechtbank Midden-Nederland heeft op 28 januari het faillissement uitgesproken over Boom + Verweij in Mijdrecht. Grafimedia-onderneming MullerVisual, eigenaar van de gefailleerde dochteronderneming, staat hier los van en produceert verder.

Westermann-Gruppe sluit rotatiedrukkerij in Landau

Vorige week maakte de directie van de Duitse Westermann-Gruppe bekend dat het de productielocatie van onderdeel Druckerei PVA in Landau sluit.

Damen Drukkers neemt deel van failliete Gianotten over

De naam "Gianotten", het klantenbestand en waarschijnlijk een stuk of tien van de vijftig medewerkers van het vorige week failliet verklaarde bedrijf Gianotten Printed Media in Tilburg zijn overgenomen door Damen Drukkers in Werkendam.

Faillissement voor Gianotten

Gianotten Printed Media in Tilburg is door de rechtbank Breda op dinsdag 14 januari failliet verklaard.

Xerox sluit Impika-vestiging

In 2013 kreeg Xerox met de overname van Impika toegang tot belangrijke inkjetdruktechnologie. In 2014 verrees op dezelfde locatie nabij Marseille een Research center. Onlangs werd de gehele Impika-locatie gesloten en werden de machines en het Intellectueel Eigendom weggesluisd naar Noord-Amerika. Vanwaar deze lang stilgehouden stap?

Onduidelijkheid over Gianotten

Al voor het weekend bereikte ons via informele kanalen het bericht dat Gianotten Printed Media in Tilburg de deuren gesloten had. Tijdens het weekend gingen de geruchten door. Vandaag blijkt het bedrijf onbereikbaar voor een formele reactie.

Retaildrukker Grafix sluit de deuren

De Belgische Drukkerij Grafix in Dessel, bij Turnhout, sluit de deuren. 15 Man gaan mee naar overnemer Em. de Jong. 35 Medewerkers moeten vrezen voor hun baan.

Papierfabriek Feldmuehle uit insolventie

De Duitse papierfabrikant Feldmuehle is sinds 2 januari uit insolventie. Die begon eind 2018, toen het bedrijf niet langer aan zijn verplichtingen kon voldoen.

Wheel Printing failliet

De rechtbank Den Haag heeft op 24 december het faillissement uitgesproken over drukkerij Wheel Printing in Katwijk (ZH).

Faillissement drukkerij ESED

De rechtbank Midden-Nederland heeft op 17 december het faillissement uitgesproken over ESED grafimedia specialist in Bunschoten-Spakenburg.

CMBO gaat per 2020 op in KVGO

De activiteiten van het CMBO worden per 1 januari 2020 ondergebracht bij het KVGO en de CMBO wordt opgeheven. Met dat voorstel van het CMBO-bestuur hebben de leden ingestemd tijdens de Algemene Vergadering op woensdag 11 december te Amsterdam.

DPG Media koopt Sanoma Nederland - Nederlandse media voor 85 procent in Vlaamse handen

Libelle, Donald Duck, NU.nl en talrijke andere Nederlandse mediamerken komen in Belgische handen, nu DPG Media (voorheen De Persgroep) de Nederlands-Belgische mediatak van Sanoma overneemt. Met de overname is een bedrag van €460 mln gemoeid.

Agfa verkoopt onderdeel HealthCare

Agfa heeft een koper gevonden voor een deel van haar Healthcare IT-activiteiten. Het Italiaanse Dedalus, internationaal actief in de software-industrie voor de gezondheidszorg, is bereid er 975 miljoen euro te betalen. Christian Reinaudo, CEO van de Agfa-Gevaert Groep, spreekt van 'een nieuwe mijlpaal'.

De Bondt wil drukkerij KijkopWelzijn overnemen

De Bondt Grafimedia Communicatie in Barendrecht wil de drukwerkafdeling van KijkopWelzijn overnemen.

Probo in Dokkum

Probo neemt zeilmakerij Steegstra over

Met de overname van zeilmakerij Steegstra haalt Probo de mogelijkheid om meer complexe afwerkingen te doen in huis. De twee bedrijven werkten al bijna 15 jaar samen.

Xerox gaat er harder in, nu HP niet wil

Een maand geleden kondigde Xerox aan het vier keer grotere HP te willen overnemen. Nu de raad van bestuur van HP aangeeft niet te willen praten, wordt de toon van Xerox-ceo John Visentin agressiever.

Reklaspits start door onder MSI-Sign Group

MSI-Sign Group B.V., met vestigingen in Nederland, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië en onderdeel van het beursgenoteerde MS INTERNATIONAL Plc, heeft het eerder failliet verklaarde Reklaspits BV op 13 november doorgestart onder de naam Reklaspits | MSI.

Pul Display failliet

De rechtbank Gelderland heeft op 15 november het faillissement uitgesproken over Pul Display B.V. in Hoevelaken.

HP slaat bod Xerox af, maar is wel geïnteresseerd

De raad van bestuur van HP Inc. heeft unaniem een miljardenbod van begin november van printerfabrikant Xerox afgewezen. HP vindt het bod te laag en zegt dat een overname niet in het belang is van zijn aandeelhouders.

Faillissement Reklaspits

De rechtbank Haarlem heeft op 29 oktober het faillissement uitgesproken over signonderneming Reklaspits B.V. in Wormerveer.

DVC gaat samenwerking aan met het Finse Flagmore

Dokkumer Vlaggen Centrale (DVC) gaat een internationale samenwerking aan met het Finse bedrijf Flagmore. Flagmore is een van de grootste leveranciers in Scandinavië voor het produceren van vlag- en doekproducten.

Doorstart Tonnaer

Maandag failliet en dinsdag een doorstart alsof er niets aan de hand is. Het bericht op wijlimburg over het faillissement en de doorstart van Drukkerij Tonnaer in Kelpen Oler klinkt een beetje als een voorgekookte doorstart.

NetzoDruk Groep failliet

De rechtbank Overijssel heeft op 18 september het faillissement uitgesproken over NetzoDruk Groep B.V. in Enschede. Er wordt door elf man doorgewerkt in de hoop op een doorstart.

BDU haalt stekker uit vijftien huis-aan-huisbladen

Vijftien Noord-Hollandse huis-aan-huisbladen komen per direct niet meer uit, nadat Koninklijke BDU Holding vrijdag 13 september het faillissement heeft aangevraagd voor haar bv in Alkmaar, die het in 2017 nog met grote ambities overnam van Telegraaf Media Groep.

Moderna legt uit waarom overname Corelio niet doorgaat

De geruchten gingen natuurlijk al vanaf vrijdag, maar nu bevestigt Moderna ze ook: de drukkerijgroep neemt het failliete Corelio niet over. En legt in een persbericht ook uit waarom.

Toch geen overname Corelio

Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws gaat de overname van rotatiedrukkerij Corelio door Moderna niet door. De persen zijn gisteravond stilgezet.

Weer een rotatiedrukker onderuit

De rechtbank Noord-Holland heeft op 27 augustus het faillissement uitgesproken over Meijer Rotatie B.V in Nieuw-Vennep.

Belgische rotatiedrukkerij Corelio failliet

Corelio Printing, in het tussen Gent en Brussel gelegen Erpe Mere, heeft vrijdag 23 augustus faillissement aangevraagd. Een eerder overnamegesprek met Moderna liep op niets uit. Als oorzaak wordt naar de markt gewezen, maar ook naar de Nederlandse moeder Circle Media Group, die de zaak zou hebben 'leeggezogen'. Op 26 augustus bespreekt de curator doorstartmogelijkheden.

Alpha Stans failliet

De rechtbank Oost-Brabant heeft op13 augustus het faillissement uitgesproken over Bèta Stanssystemen B.V., waartoe ook de activiteit met de handelsnaam Alpha Stans behoort.

Faillissement Drukkerij “Pro Patria”

De rechtbank Rotterdam heeft over Drukkerij “Pro Patria” in Zwijndrecht het faillissement uitgesproken.

Opkoopdag failliete Verhaag niet drukbezocht

De curator van de gefailleerde Verhaag drukkerij in Oldenzaal probeert nog wat centen binnen te halen door het organiseren van een opkoopdag. Volgens bericht op tubantia.nl loopt het niet storm.

Verhaag failliet

De rechtbank Overijssel heeft op 29 juli het faillissement uitgesproken over Verhaag Drukkerij B.V. in Oldenzaal. De directie had vorige week de boel al stilgelegd vanwege gebrek aan liquide middelen.

Verhaag Drukkerij gooit de poetsdoek in de ring

Ruim een jaar geleden werd Verhaag Drukkerij in Oldenzaal getroffen door een catastrofe in haar bedrijfsvoering. Een nieuwe 8 kleurenpers knalde uit elkaar met juridisch getouwtrek als gevolg. Nu, na een jaar ploeteren op een vervangende occasion, leggen de grafici het bijltje er bij neer. Het geld is op.

Senefelder Misset en Shatho Beheer geven Circle Media Groep een trap na

Senefelder Misset heeft de laatste jaren geleden onder het eigendom van Circle Media Group. Daarover laten directeur Ronald van Rossum en eigenaar Thom Ringsma (Shatho Beheer) geen misverstand bestaan in het eigen relatiemagazine Imprintant. PRINTmatters verzamelde de interessantste passages uit het dubbelinterview.

Faillissement Binderij Arnhem

De rechtbank Gelderland heeft op 9 juli het faillissement uitgesproken over Binderij Arnhem B.V.

Daling faillissementen zet in 2019 niet verder door

Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal faillissementen in 2019 ongeveer gelijk zal zijn aan vorig jaar. Daarmee lijkt de ondergrens bereikt.

Ecodrukkers failliet

Afgelopen dinsdag heeft de Rechtbank in Den Haag de Ecomediagroep failliet verklaard. Het in 1967 opgerichte bedrijf bestaat uit een ICT-bedrijf (Ecomediasolutions), een uitgeverij (Ecopublishers) en een grafisch productiebedrijf (Ecodrukkers). Drukken is de hoofdactiviteit van de groep, waarvan alle onderdelen failliet zijn.

Roto-diepdruk-orders Sanoma naar nieuwe drukker

Op 24 mei maakte Sanoma bekend dat het drukken van Donald Duck, Libelle en Veronica Magazine is ondergebracht bij twee andere drukkerijen.

Drukkerij Snep neemt Claessens over

Drukkerij Snep in Eindhoven neemt per 1 juni 2019 de activiteiten van branchegenoot Drukkerij Claessens in Someren over. Beide locaties blijven in stand.

Faillissement voor Virginal Paper

Nog geen jaar heeft Virginal Papers bestaan. De Belgische fabrikant van zelfkopiërend papier Idem Papers ging in 2017 failliet. Op 25 juni 2918 bood de overname door de Noorse investeerder Terje Haglund nieuwe, maar naar nu blijkt ijdele, hoop. Hij doopte het bedrijf Virginal Paper en stapte over op verpakkingspapieren.

Sequana failliet

Sequana, de moedermaatschappij van papierfabrikant Arjowiggins en papiergroothandel Antalis, is door de rechtbank van Nanterre (Frankrijk) failliet verklaard. Het bedrijf kan niet langer aan zijn financiële verplichtingen voldoen.

Schokgolf in diepdruk leidt tot hoofdpijn bij uitgevers

Eerst was daar de sluiting van Helio Charleroi, al snel gevolgd door het einde van Roto Smeets Deventer. Wat moeten mediapartijen die tot nu toe in diepdruk lieten drukken doen nu de capaciteit voor deze massadruktechniek in één keer uit de Nederlandse en Belgische markt is verdwenen? Bij diepdruk blijven wordt duurder en bij weekbladen ook lastig qua planning. Bij massamedia is een overstap op offset rotatiedruk evenmin aanlokkelijk.

Roto Smeets Deventer: over vakmanschap en loyaliteit

Naast een financieel drama is ieder faillissement natuurlijk vooral een drama voor de betrokkenen. Orderbegeleider Eric Martens van Roto Smeets Deventer verwoordt zijn gevoelens in een ingezonden brief, die we integraal weergeven.

Roto Smeets Weert dicht

Na 190 jaar worden op 31 mei de persen bij Roto Smeets Weert definitief stopgezet. Dit laat locatiemanager Laurens Veugelers weten aan De Limburger. Dat kost 125 mensen hun baan.

Doorstart Senefelder Misset

Shatho Beheer heeft per 25 april overeenstemming bereikt met de curator van Roto Smeets over een doorstart van de op 17 april gefailleerde tijdschriftendrukkerij Senefelder Misset in Doetinchem. Zo'n 180 mensen hebben kans op baanbehoud. Dat betekent dat ruim 80 mensen niet terugkeren.

Circle Media Group: missie mislukt

De Circle Media Group, eigenaar van het gefailleerde Roto Smeets, gooit de handdoek in de ring: de Oberndorfer Druckerei in Oostenrijk gaat dicht en de Belgische en Duitse drukkerijen gaan in de verkoop. Voor de Spaanse drukkerij-activiteiten worden de mogelijkheden onderzocht.

Faillissement kleding-drukkerij.nl

De rechtbank Overijssel heeft op 23 april het faillissement uitgesproken over kledingdrukkerij.nl in Kampen.

Heel Roto Smeets failliet

Drukkerij Roto Smeets heeft dinsdagmiddag 16 april faillissement aangevraagd, stelt FNV-bestuurder Bernhard van Iren in De Stentor. Het bedrijf kan de salarissen niet meer betalen en de bank geeft geen krediet. Daarop restte de directie van de drukkerijen in Deventer, Doetinchem en Weert niks anders dan de gang naar de rechter.

Faillissement uitgever Carros en Residence

De rechtbank Amsterdam heeft op 9 april het faillissement uitgesproken over Pelican Media B.V. in Amsterdam. De uitgeverij bracht onder meer de luxe tijdschriften Carros en Residence op de markt.

Samenwerking Antilope De Bie en Graphius Group

De Graphius Group in Gent heeft een belang genomen in land- en vakgenoot Antilope De Bie dat gevestigd is in Duffel bij Antwerpen. De Belgische grafische groep strekt haar tentakels zo verder uit richting Nederland.

Faillissement voor grootste Arjowiggins papierfabriek

De Franse rechtbank in Nanterre heeft vrijdag het faillissement uitgesproken over de papierfabriek van Arjowiggins in Bessé-sur-Braye (Sarthe).

Marnedrukkers en Wm Veenstra bundelen hun krachten

De directies van Marnedrukkers en Wm Veenstra hebben een intentieovereenkomst getekend voor een volledige fusie per 1 juli 2019. Door de fusie zal Marnedrukkers na 110 jaar vertrekken uit Leens.

Faillissement Art & Allposters

De rechtbank Limburg heeft op 13 maart het faillissement uitgesproken over Art & Allposters International B.V. in Oostrum (L).

Circle Media Group stoot diepdrukkerij Helprint af

De in Amsterdam gevestigde Europese drukkerijgroep Circle Media Group maakte op 18 maart bekend dat het de Scandinavische dochtermaatschappij Helprint verkoopt.

Optimum Group neemt etikettendrukker Belona over

De Optimum Group in Alkmaar maakte deze week bekend etikettendrukker Belona in Oud Gastel, inclusief dochteronderneming Sema Label, aan de groep te hebben toegevoegd.

Grote overname in out-of-home media

Het Britse beursgenoteerde Ocean maakte op 12 maart bekend dat het de activiteiten overneemt van de Nederlandse reclamebedrijven Interbest en Ngage Media. Dit is de eerste overname van Ocean op het Europese continent.

Shato Beheer neemt Veen Media over

Veen Bosch & Keuning Uitgevers Groep (VBK) heeft onderdeel Veen Media overgedragen aan het Rotterdamse Shato Beheer. VBK geeft de dalende trend in de tijdschriftenmarkt als reden. Shato Beheer ziet kansen met de titels.

Faillissement De Letter Producent

De rechtbank Den Haag heeft op 5 februari het faillissement uitgesproken over De Letter Producent B.V. in Den Haag.

Kampert Nauta en Print.com nemen TMB Print & Sign over

Per 1 januari 2019 wordt met terugwerkende kracht het grafische fullservice-bedrijf TMB Print & Sign door Print.com en Kampert-Nauta overgenomen. Dat maakte Marco Aarnink, directeur van Print.com zojuist bekend tijdens de drukbezochte Vakdag Print & Sign van het vakblad PRINTmatters.

Management buy out Eshuis

Eshuis-directeur Peter Overbeek heeft samen met Participatiemaatschappij Wadinko de aandelen overgenomen van de familie Eshuis. Het in Dalfsen gevestigde Eshuis is gespecialiseerd in het klant-specifiek bedrukken en nabewerken van zelfklevende etiketten, flexibele verpakkingen, sachetfolies, wrap-around-labels, krimpsleeves en kaasetiketten. Dat doet Eshuis voor food- en non-food-opdrachtgevers als Heineken, Grolsch, Beaphar, Go Tan, Wijzonol, Swedish Match Lighters en Coca-Cola.

Faillissement GPB Media

De rechtbank Den Haag heeft op 27 december GPB Media B.V. in Leiderdorp failliet verklaard.

Welke !*?X#: begint er nu een gewone drukkerij?

Wat bezielt je om, in dit tijdperk van internetdrukkers, een traditionele drukkerij te beginnen, met zelfs de slogan Drukwerk van Weleer? PRINTmatters reed naar Zwolle om de mannen van Drukkerij Dillen te vragen naar hun USP’s. Er volgde een gesprek over parallellen tussen de werelden van drukwerk en transport.

United Print zoekt partners

Onlangs lanceerde de Duitse internetdrukker United Print een nieuwe website, waarin ook duidelijk wordt aangegeven dat de onderneming internationaal productie- en salespartners zoekt.

Einde grootformaatdrukker GSI Printing

Grootformaatdrukker GSI Printing in Kontich, dat ligt tussen Antwerpen en Mechelen, heeft op 16 oktober de activiteiten beëindigd.

Faillissement Reproprint

De rechtbank Dordrecht heeft op 9 oktober het faillissement uitgesproken over Drukkerij Reproprint B.V. in Capelle aan den IJssel.

Heidelberg neemt MBO over

Heidelberg wil de fabrikant van afwerkapparatuur MBO Group overnemen. Het is de volgende stap in de digitalisering van het aanbod van de Duitse persenbouwer. Bovendien krijgt Heidelberg armee toegang tot nieuwe klantgroepen.

Blog

‘Jullie helpen onze branche om zeep!’

De telefoon ging op de redactie van PRINTmatters. Ik nam op. De meneer in kwestie checkte wie hij aan de lijn had en begon met zijn verhaal. Ik vroeg met wie ik het genoegen had. ‘Dat ga ik niet zeggen, want voordat ik het weet word ik genoemd in de media. Dat moet ik niet hebben en daar gaat het mij ook niet om.’

Roto bij de verkeerde chirurg

Is het afzetten van een been de redding van een hartpatiënt? Die vraag kwam bij mij op toen ik dacht aan de situatie bij Roto Smeets Group, dochter van de Circle Media Group. Als je hart niet goed functioneert en je daardoor met moeite ook nog eens te weinig zuurstof binnenkrijgt dan kom je vroeg of laat bij de dokter. PRINTMatters hoofdredacteur Robbert Delfos schrijft in een blog over de situatie bij Roto.