Terug naar overzicht

Dossier - Creatie

Creatie

In dit dossier inspiratiecases en visies op het snijvlak van creatie en grafische toepassingen. Welke mooie dingen verzinnen designers zoal en hoe wordt grafische techniek ingezet om inderdaad te komen tot spraakmakende, soms ook vernieuwende toepassingen?

Nieuws

mediacenter, marvia, marketing, donders, carree

MediaCenter sluit partnership voor marketing

MediaCenter Rotterdam biedt marketingservice

kleur, spotkleur, roland, printer, inkjetprinter truevis, wlm, design

‘Spotkleuren matchen’

Volgens printerfabrikant Roland DG kunnen geprinte kleuren nog beter. WLM Design, specialist in motorcross graphics, is in ieder geval enthousiast over de inkjetprinter.

folder, award, supermarkt, online

Kanshebbers ‘Beste Folder Awards’ 2020

De kanshebbers op een award voor de beste folder in de categorieën ‘Supermarkt en ‘Online’ zijn bekend. In de verkiezingsperiode hebben ruim 59.000 consumenten gestemd.

Man die post uit brievenbus haalt

Printmailings werken beter dan zelfmailers of maxikaarten

De klassieke gedrukte mailing zorgt onder klanten van webshops voor een 25% hogere conversie dan maxikaarten en zelfmailers. Dat blijkt uit de CMC Dialogpost-Studie 2020.

Spreadshirt blundert met online te bestellen T-shirt

Spreadshirt blundert met smakeloos Davidster-motief

Spreadshirt blunderde met online verkoop van T-shirt met anti-semitische uiting.

Nieuw illustratiewerk op basis van vignettencollectie Joh. Enschedé

Op 6 december opent bij het Noord-Hollands Archief de tentoonstelling ‘Van Groot naar Klein naar Groot’. Een tiental illustratoren is uitgenodigd om op basis van de vignettencollectie van drukkerij Joh. Enschedé nieuw werk te maken dat tot de verbeelding spreekt.

Bo Gielen wint Tripa carwrap-designwedstrijd

Bo Gielen van Gielen Reclame in Valkenswaard is de winnaar van de carwrap-designwedstrijd die print- en signleverancier Tripa organiseerde. Zij vergaarde de meeste punten door onder meer de originele benadering van het thema natuur en toepassing van diverse materiaalkeuzes.

Opdrachtgevers tevreden over hun ontwerpbureau

Uit het onderzoek ‘Strategisch partner of toeleverancier: wat vinden opdrachtgevers van hun ontwerpbureau’ blijkt dat opdrachtgevers tevreden zijn over hun ontwerpbureau.

Grafisch ontwerpen: via asymmetrie naar spannende designs

2019 wordt wel het jaar van de revolutie in grafisch ontwerpen genoemd. Veel ontwerpers laten allerlei vormgevingsregels varen. Asymmetrische designs passen bij deze trend en zijn vooral toepasbaar bij visueel ingestelde merken. Ze bieden ongekende vormgevingsvrijheid. Maar hoe benut een grafisch ontwerper die vrijheid zonder in totale chaos te vervallen? Damir Kostanjski schreef een rijk geïllustreerd artikel over asymmetrisch design voor de komende editie van het magazine PRINTmatters.

Neonreclame met laagstijlen

Welke mogelijkheden er zijn met Laagstijlen in Photoshop wordt op een leuke manier duidelijk met de volgende combinatie van stijlen, die ervoor zorgt dat je 'neonreclame' letters krijgt.

Workshop: duotone in RGB

Een zogenaamde 'duotone' maken gaat in Photoshop prima, maar vereist een beetje een lastige omweg. Vandaar dat we in deze workshop kijken naar twee andere methoden, die sneller gaan en de foto in RGB-kleuren houden. Beide methoden zijn gebaseerd op aanpassingslagen, dus ze zijn ook nog eens volledig niet-destructief.

Tien trends in Typografie

Typografie neemt in omvang toe en wordt brutaler en dominanter dan ooit. In veel grafische ontwerpen positioneert typografie zich zelfs als het nieuwe aandacht trekkende creatieve middel. Dat is te lezen in een trend-artikel in de komende editie van vakblad PRINTmatters. Hier volgt een voorproefje.

‘Een droom om je werk zo geprint te zien’

Die uitspraak deed fotograaf Julius Rooymans tijdens een presentatie over de expositie ‘Nachtwacht360’ die vanaf 4 juli te zien is in Amsterdam.

Mondiale Inkspiration Award voor Wihabo

Na eerst al een landelijke HP Inkspiration Award te hebben gewonnen, is Wihabo nu ook wereldwijd winnaar geworden met de Tony’s Chocolonely Limited Editions in de categorie Flexible Packaging.  

Sign: ATC Groupe biedt inspiratie tijdens Fespa-reis

Vijftien Nederlandse ondernemers uit de Sign-industrie én PRINTmatters namen 18 en 19 maart deel aan een Fespa-innovatiereis naar Lyon, van oudsher de zijde- en zeefdrukstad van Frankrijk. Eén van de bezochte bedrijven was ATC, een signbedrijf dat het experiment omarmt, vanuit een streven naar onderscheidend vermogen. Een verslag.

Kleur: hyperbelangrijk in design

Hoe kun je kleur optimaal toepassen in design, en is er een relatie tussen licht, kleur en geluid? Zo ja, hoe zit die relatie dan in elkaar? Over die vragen hield Rob Meijer 6 februari een boeiende presentatie tijdens Vakdag Print & Sign 2019.

Zes toptips voor Illustrator

Adobe Illustrator kent zoveel mogelijkheden dat vrijwel niemand ze allemaal kent. In deze nieuwe workshop biedt Jan Ris zes toptips om sneller te kunnen werken.

Posters voor de strijd

Waarom zien we nog zo weinig controversiële posters op straat? Dat was vroeger, in de tijd van de protestgeneratie, wel anders. Ontwerper Philip Stroomberg heeft zich verdiept in de postercultuur en bespreekt een aantal fraaie voorbeelden. En constateert dat er toch nog hoop is voor de protestposter, of dat nu op internet is of op papier.

Haller Brun over papierkeuze bij boeken: 'Elke keer opnieuw op zoek'

Papier is voor veel grafisch ontwerpers een onuitputtelijke inspiratiebron. Esther Krop van de Monsterkamer.nl ondervroeg Sonja Haller en Pascal Brun over het belang van de juiste papierkeuze bij een boekontwerp.

Kunstenaars ontdekken digitaal printen

De ontwikkeling van digitale printtechnieken zorgt voor steeds meer toepassingen. De technologie en substraten verbeteren snel en ook de afwerkingsmogelijkheden nemen toe. In deze groeimarkt is het de kunst om een veelbelovende niche te vinden. Zo zet Sync Grafimedia uit Kerkrade zijn machines en kennis in om kunstenaars en fotografen te bedienen via 'Wij printen kunst'.

Lenticulaire print op Schiphol: droomwolken van Daan Roosegaarde

Begint je vliegreis op Schiphol vanaf Vertrekhal 3, dan krijg je alvast een voorproefje van je vlucht. Op een van de wanden is het adembenemende schouwspel “Beyond” te bewonderen. Een 112 meter lange wolkenwand van 3D-wolken en Hollands licht, bedacht en gecreëerd door de internationaal befaamde Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde.

Drukkerij robstolk scoort met nieuw kleurproduct: Extended Full Colour

?Als drukker wil je je onderscheiden?, zegt Freek Kuin, creatief directeur van robstolk in Amsterdam. 'Wij doen het door te innoveren, zodat we steeds een nieuwe kwaliteitsslag kunnen maken.' Met Extended Full Colour heeft robstolk een product in huis waarmee op ongestreken papier een intense kleurkracht gerealiseerd wordt. Ontwerpers en uitgevers lopen ermee weg.

Kunstmatige intelligentie helpt ontwerper

Adobe Max is een groot creatief evenement in Las Vegas. In 2017 werd het bezocht door 12.000 designers uit 64 landen. Zij kwamen voor lezingen, workshops en de laatste innovaties op het gebied van programmatuur. Wat dat laatste betreft: het ging om de grootste release van creatieve software sinds het ontstaan van de Adobe Creative Cloud in 2012. Het Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie in Antwerpen maakte een mooie review.

Henk Haaima: 'Designers moeten technologie doorgronden'

Hij is creative director van digital agency Mirabeau. Maar ook: mede-initiatiefnemer van de masteropleiding voor digital designers, lid van de vakjury van Dutch Digital Design, lid van de designjury van de DDW en bedenker van het eenmanstijdschrift 'Dynamic Design'. Een portret.