Terug naar overzicht

Dossier - Labels en etiketten

Labels en etiketten

De markt voor gedrukte labels (etiketten) heeft een vlucht genomen, vooral onder invloed van de almaar uitdijende mogelijkheden van het digitale drukken. In dit dossier treft u de interessantste artikelen van PRINTmatters over labeldruk. Daaronder een uitgebreide samenvatting van de Label Expo 2017, de jaarlijkse hoogmis op dit vakgebied.

Het labelsegment is een niet te onderschatten dynamisch segment in de wereld van visuele communicatie. Toepassingen van allerlei vormen van etiketten vind je in consumenten- en industriële markten. Op technologisch gebied zijn er volop innovaties. Zo deed de inkjettechniek zijn intrede waardoor kleine oplagen betaalbaar mogelijk zijn en zelfs gepersonaliseerde etiketten de wereld verbazen. In 2017 zijn er in Europa maar liefst 300 digitale etikettenpersen geplaatst. Meer conventionele persen! De trend naar digitalisering zijn overduidelijk door.

Nieuws

Samenwerking Reynders en Sicpa tegen fraude

De Belgische etikettendrukker Reynders en de Zwitserse inktfabrikant Sicpa gaan samenwerken aan innovatieve etikettenoplossingen om namaak en fraude tegen te gaan.

Logo's van de Optimum Group, Telrol en Kolibri Labels

Optimum Group neemt Telrol en Kolibri over

De Telrol Group, bestaande uit de etikettenspecialisten Telrol en Kolibri Labels, wordt onderdeel van Optimum Group.

mimaki, corona, webinar, textiel, sign, printen

Webinar-serie Mimaki over sign-, textiel- en industrieel printen

Mimaki wil via Live Events de negatieve corona-impact delen en kansen te schetsen voor de periode na COVID-19.

danseressen bij de Label INdustry Global Awards 2019

Inschrijving Label Industry Global Awards geopend

De inschrijving voor de Label Industry Global Awards is geopend. Tot 26 juni kan worden ingezonden in vijf categorieën.

Nieuwe etikettenpers van Xeikon

Printerfabrikant Xeikon lanceert een nieuwe digitale etikettendrukpers op basis van haar Cheetah 2.0-technologie. De Xeikon CX300 moet voldoen aan de stijgende vraag naar massapersonalisatie, kortere doorlooptijden en meer productdiversificatie in de etikettenbranche.

Deel 2: PMI op weg naar digitaal bedrukt en veredeld vouwkarton - ‘Wij konden niet stilzitten en wachten’

Philip Morris International ziet digital printing en converting van vouwkarton als dé manier om toekomstige generaties rookvrije producten snel op de markt te krijgen. Het bedrijf leidt zelf het innovatietraject op weg naar volledig digitaal bedrukt en veredeld vouwkarton. In Deel 1 van deze miniserie beschreven we hoe ver het druk- en veredelingsproces is gedigitaliseerd. In Deel 2 volgt een interview met Adreia Fontes, director Printing & Converting.

Deel 1: Philip Morris plaveit de weg naar digitaal bedrukte en veredelde vouwdoosjes

Philip Morris International (PMI) wil haar vouwkartonnen verpakkingen zo snel mogelijk volledig digitaal kunnen bedrukken en veredelen in reële marktomstandigheden. Onder eigen regie en in haar eigen R&D-centrum plaveit het de weg daar naartoe, uiteraard wel in samenwerking met grafische machinepartners. De kleuren worden digitaal gedrukt, terwijl volop wordt geëxperimenteerd met volledig digitale veredeling. Lees hoe deze multinational de grenzen van het digitaal drukken en veredelen van vouwkarton verlegt.

Eshuis maakt striketiket met muziek

Al vier jaar maakt etikettendrukkerij Eshuis in Dalfsen speciale ‘strik’-etiketten voor de kerstflessen van Coca-Cola. Dit jaar voegt Coca-Cola Japan daar muziek aan toe.

Zolemba weer genomineerd voor de FD Gazellen Awards

Het Financieele Dagblad heeft etikettendrukker Zolemba in Haaksbergen voor het vierde jaar op rij genomineerd voor de FD Gazellen Awards. Op 12 november wordt de uitslag bekend gemaakt.

Doming: bolling met klasse

Doming is een veredelingstechniek waarmee je etiketten van een hoge boogvormige laklaag voorziet. Dit beschermt het drukwerkproduct, laat het opvallen en geeft het een luxe karakter. Duur is de techniek ook al niet. In september bespraken we de ins en outs van deze techniek in de print-editie van PRINTmatters, geïllustreerd met prachtige afbeeldingen. Hieronder volgt een verkorte weergave van het print-artikel.

Labelprint24 toont “snelste vouwdoosje ter wereld”

Labelprint24, een Duitse producent van verpakkingsoplossingen, toonde op de FACHPACK onder meer de “digiBOX”, een vouwdoosje voor luxe toepassingen, bijvoorbeeld cosmetica.

Feldmuehle verhoogt prijzen labelpapier

Papierfabrikant Feldmuehle kondigt aan de prijzen voor zijn natsterke etikettensoorten per 1 januari 2020 te verhogen met vijf procent. De redenen daarvoor liggen zowel aan de verkoop- als aan de inkoopkant.

Dagelijks Domino-demo’s op Labelexpo

Domino geeft tijdens de Labelexpo, die van 24 tot 27 september plaatsvindt in Brussel, dagelijks demonstraties van de N610i digitale hybride labelpers.

Wie wint een Europese label award?

Altijd weer spannend welke onderneming deze keer weer een award met bij behorende promotionele effecten mee naar huis mag nemen. In de labelwereld spant het er om. Tijdens de Labelexpo in Brussel wordt de winnaar bekend gemaakt. De genomineerden kunnen vanaf nu hun voordelen al halen uit deze benoeming.

Xeikon lanceert ‘TRANSFORM’ op Labelexpo

Xeikon presenteert vier live productie-oplossingen op Labelexpo Europe 2019. Daarnaast lanceert de dochteronderneming van de Luxemburgse FlintGroup ‘TRANSFORM’, een initiatief om digitale expertise te delen.

Optimum Group koopt Megaflex

Megaflex, de in Bladel gevestigde specialist in productie van zelfklevende etiketten, wordt onderdeel van Optimum Group. De toevoeging van Megaflex past binnen het meer jaren strategisch groeiplan van de Optimum Group dat gericht is op productverbreding, schaalvergroting en internationalisering.

Mondiale Inkspiration Award voor Wihabo

Na eerst al een landelijke HP Inkspiration Award te hebben gewonnen, is Wihabo nu ook wereldwijd winnaar geworden met de Tony’s Chocolonely Limited Editions in de categorie Flexible Packaging.  

Verpakkingen en labels domineren Europese drukwerkomzet

De omzet van de Europese grafische sector minus labels en verpakkingen krimpt met 13% tot 2023. In dezelfde periode stijgt in Europa echter de omzet uit bedrukte labels en verpakkingen, met 7%. De markt voor bedrukte verpakkingen en labels vertegenwoordigt zelfs nu al een fors hogere omzet dan de markt voor al het andere grafische drukwerk. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van marktonderzoeksbureau Smithers Pira, in opdracht van Intergraf.

Nieuw kennisplatform voor etikettendruk

Heidelberg en dochtermaatschappij Gallus lanceren www.label-experts.com. Dit kennisportaal biedt (in het Engels) technische artikelen, marktonderzoeken, white papers, tips en nieuwsbrieven.

Superdroge verpakkingspanter

Flint Group-dochter Xeikon heeft een patent aangevraagd op haar Panther DuraCure UV-droogtechnologie. Deze zorgt voor optimale glanseffecten in alle kleuren bij het rotatief printen van etiketten en flexibele verpakkingen waar witte inkt vaak een rol speelt.

Colruyt schrapt papieren prijsetiketten

De Belgische supermarktketen Colruyt verwacht met het schrappen van de papieren prijsetiketten 90 ton papier te besparen. Tegen eind dit jaar zal de keten in alle winkels de papieren prijsetiketten vervangen door elektronische. Die etiketten zullen ook een zogenaamde NFC-chip krijgen waardoor de klant via de smartphone extra informatie kan aflezen over het product in kwestie.

Optimum Group neemt etikettendrukker Belona over

De Optimum Group in Alkmaar maakte deze week bekend etikettendrukker Belona in Oud Gastel, inclusief dochteronderneming Sema Label, aan de groep te hebben toegevoegd.

Etiket als reddingsboei voor Zalando

Waar drukwerk al niet goed voor is: een reuzen-etiket moet er voor zorgen dat Zalando-klanten minder misbruik maken van het gratis-terugstuur-systeem. Een flink aantal klanten bestelt kleding, draagt het een avond en stuurt het vervolgens weer terug als ‘ongebruikt’.

De ene fles is de andere niet

Op de Brusselse beurs Label Expo in 2017 leek het wel of etiketten alleen nog maar digitaal gemaakt worden. Dat de werkelijkheid vooralsnog anders is, horen en zien we bij een bezoek aan NijOff Etiketten in Cuijk, dat onder meer craftbeer etiketten drukt.

Labelprinter Zolemba wil naar 50 miljoen euro omzet

Internetlabeldrukkerij Zolemba in Haaksbergen groeide in een kleine tien jaar naar vijftig man. De helft van het werk komt nu uit het buitenland. Chief Commercial Officer Han Verkerk: ?We gaan voor vijftig miljoen euro omzet. Dat betekent investeren in mensen en apparatuur. En na de zomer beginnen we een Duits kantoor.?

EDNN heeft eerste hybride labelpers

Etiketten Drukkerij Noord Nederland is het 1e Nederlandse bedrijf bij wie de hybride MPS/Domino labelpers draait. Directeur Vincent Belksma over hun 1e digitale productiemiddel, de EF Symjet: ?Deze investering biedt nieuwe kansen door digitaal drukken van kleine oplages, handige combinaties en personaliseren in combinatie met koudfolie en flexo.'

LabelExpo: converting steeds belangrijker op etikettenmarkt

LabelExpo is de tweejaarlijkse hoogmis voor de etikettenbranche. De editie 2017 was één en al halleluja? meer bezoekers, meer inkjetprinters, meer convertinglijnen, meer digitale veredeling, hogere snelheden en grotere baanbreedtes. We gaan uitvoerig in op de belangrijkste ontwikkelingen binnen dit groeiende vakgebied.