Abonneren  Inloggen

‘Mooie boeken maak je samen’- een boek over boeken

7 september 2022

Ter ere van de tachtigste verjaardag van boekbinder Gijs Wortel komt een speciaal boek uit over het maken van boeken. Mooie boeken maak je samen wordt op 16 september gepresenteerd in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.

Grafisch ontwerpstudio De Vormforensen nam het initiatief voor het boek. De ontwerpers vinden het belangrijk dat de kennis van (ver)binder Gijs Wortel van zijn ambacht bewaard blijft en van generatie op generatie wordt doorgegeven. ‘Zijn werk omvat talloze uitgaves en hij is een belangrijk persoon voor de grafische industrie’. Door middel van crowdfunding op Voordekunst werd meer dan het benodigde budget ingezameld.

Gijs Wortel

Gijs Wortel (1942) is geboren in Amsterdam en opgeleid aan de Amsterdamse Grafische School en SGV in Utrecht. Hij was docent en directielid op de Grafische MTS in Amsterdam en had diverse managementfuncties bij twee grote boekbinderijen in Nederland, Spiegelenberg en Stokkink. Vanuit Wortel Binding begeleidt en bindt hij nog steeds en werkt hij samen met ontwerpers. Naast dat hij iedere dag te vinden is in de binderij in Someren-Eind, verzamelt hij boeken, materiaal en gereedschappen uit de grafische geschiedenis. Gijs won in 2008 de Grafische Cultuurprijs en zijn vakmanschap is nog steeds actueel en waardevol voor de huidige ontwerpers, binders en drukkerijen.

De video die gemaakt werd voor het crowdfunding-project op Voordekunst

Alles wat je moet weten als je boeken wilt maken

De Vormforensen werkte samen met auteur Alex de Vries, fotograaf Erik Smits en Gijs Wortel zelf het afgelopen jaar aan de inhoud van ‘Mooie boeken maak je samen’, dat in eigen beheer wordt uitgegeven. In het boek komen, naast een bijzondere selectie boeken, tips, vaktermen en bindtechnieken aan bod. ‘Het is een soort aanbeveling van de standaard dingen die je moet weten als je boeken wilt maken’, aldus Wortel. Het boek is vanaf 17 september verkrijgbaar in diverse boekwinkels en online te bestellen.

Bezoek de website voor meer informatie.

(Foto’s: Erik Smits)


Geen nieuws missen? Abonneer je op de PRINTmatters nieuwsbrief!