Abonneren  Inloggen

Akkoord bereikt tussen UPM en Finse vakbond

25 april 2022

Paperiliitto, de Finse papierwerkers vakbond, heeft afgelopen vrijdag aan de bemiddelaar aangekondigd dat het de schikkingsvoorstellen voor alle vijf de bedrijfsactiviteiten van UPM unaniem zal goedkeuren als nieuwe bedrijfsspecifieke collectieve overeenkomsten. Ook de bedrijfstakken van UPM accepteerden de schikking.

112 dagen

De staking heeft uiteindelijk 112 dagen geduurd. Petri Vanhala, voorzitter van Paperiliitto bedankt de werkers daarvoor: ‘Hartelijk dank daarvoor, dankzij u is er nu een collectieve overeenkomst bereikt voor alle bedrijfstakken van UPM’

Afspraken voor vier jaar

De nieuwe afspraken gelden voor vier jaar van 22 april 2022 tot 21 april 2026. Loonsverhogingen volgen de algemene lijn in de branche met het 2 + 2 jaar model, dat wil zeggen dat na twee jaar over loonsverhogingen wordt onderhandeld.

Het belangrijkste doel van de vakbond in de onderhandelingen was om de arbeidsomstandigheden in de branche consistent te houden in het huidige model van bedrijfsspecifieke afspraken. Het belangrijkste resultaat is dat bepaalde wensen van UPM niet werkelijkheid zijn geworden, zoals de verlenging van de arbeidstijd zonder compensatie.

Lang proces

‘Tijdens de onderhandelingen werden veel aspecten van de contracten vanuit een totaal nieuw standpunt bekeken. Het proces was lang, maar uiteindelijk zijn we erin geslaagd om arbeidsvoorwaarden overeen te komen die rekening houden met de behoeften en bijzonderheden van onze bedrijven. Nieuwe voorwaarden verbeteren de productiviteit en het concurrentievermogen van de bedrijven en fabrieken en zorgen ook voor goede voorwaarden voor werknemers’, zegt Jyrki Hollmén, Vice President, Labour Markets bij UPM.