Abonneren  Inloggen

Economische rapportage over de ontwikkelingen binnen de grafimediabranche

8 april 2021

A&O fonds Grafimedia komt met een nieuw rapport over de economische ontwikkelingen binnen de grafimediabranche. Het rapport geeft een compleet beeld van de gevolgen van de coronacrisis voor grafische bedrijven. Hiervoor zijn de maandelijkse omzetcijfers, het aantal faillissementen en de werkloosheid van januari t/m december 2020 in kaart gebracht.

Dramatische gevolgen lockdown

De branche begon al matig aan het jaar 2020. De lockdown in de horeca, evenementenbranche, theaters, musea en de reissector zorgde voor dramatische gevolgen. Sectoren die veel drukwerk laten maken om met hun doelgroepen te kunnen communiceren. De cijfers worden afgezet tegen die van de totale industrie, waaruit de grote gevolgen voor de branche goed blijken.

Veerkracht

Positief is dan weer dat deze sterke omzetkrimp zich nog niet in dezelfde mate vertaald heeft in meer faillissementen en werkloosheid. Er is wel sprake van enige toename in 2020, maar vallen voorlopig behoorlijk mee. De cijfers laten ook zien dat de branche veerkrachtig is.

Gedetailleerde financiële cijfers

Naast de coronagevolgen geeft het rapport veel gedetailleerde financiële cijfers over de afgelopen jaren. De cijfers laten onder andere zien dat er bedrijven zijn die het financieel goed gedaan hebben in de afgelopen jaren. Daarbij gaat het om verpakkingsdrukkerijen, maar ook om moderne grafische bedrijven.

Grafisch opgeleid personeel is aandachtspunt

Een groeiende zorg blijft de (toekomstige) beschikbaarheid van grafisch opgeleid personeel. De verwachting is dat dit ook voor de komende jaren een belangrijk aandachtspunt voor de gehele branche zal blijven.

Download het hele rapport van A&O fonds Grafimedia