Abonneren  Inloggen

Verhuist drukkerij Wilco onnodig naar Amersfoort?

1 april 2021

Drukkerij Wilco (voorheen Giethoorn-Ten Brink) uit Meppel ziet geen toekomst meer in Meppel en verhuist daarom per 31 december naar Amersfoort.

Het bedrijf zegt dat de vestiging niet langer in Meppel gesitueerd kan zijn, omdat het huidige pand niet kan worden aangekocht. De 90 werknemers van het bedrijf? Zij krijgen een functie aangeboden op de locatie in Amersfoort. Omdat dit honderd kilometer verderop is, is het maar de vraag voor hoeveel werknemers dit een mogelijkheid is.

Voormalig directeur oneens

Albert-Jan Giethoorn, de voormalig directeur van de drukkerij is het niet mee eens met de redenering van de huidige directie. Aan RTV Drenthe laat hij weten: ‘Frank van Zijl, algemeen directeur van Wilco, zegt dat zij het pand aan de Eekhorstweg niet konden kopen in de afgelopen jaren tijdens verschillende pogingen. Dat ze mede door de hoge huursom Meppel moeten verlaten’. Dit weerspreekt Giethoorn: ‘Alleen bij de start van Wilco Meppel is er een indicatief bod gedaan op het pand. Dit was ver onder de marktwaarde.’ Een nieuwe onderhandeling zou er daarna niet meer hebben plaatsgevonden.

Huur verlaagd

Giethoorn geeft aan RTV Drenthe aan dat de huurprijs van het pand daarna verlaagd is: ‘Een daadwerkelijke koop is niet meer besproken. Wel is op dat moment de huurprijs significant verlaagd en een aantal jaren later is dit weer gebeurd. Vanwege corona is de huurprijs nogmaals heel fors tijdelijk naar beneden aangepast.’ Giethoorn vertelt ook: ‘Het lijkt meer een moeilijke boodschap voor Wilco aan medewerkers om het bedrijf te verplaatsen, waarbij negentig personen naar Amersfoort moeten gaan.’

Historie

RTV Drenthe geeft aan dat het vertrek van Wilco uit historisch oogpunt een verlies is voor Meppel. De stad heeft een verregaande geschiedenis in de grafische industrie. Het Drukkerstad Meppel-monument staat pal bij Wilco voor de deur.