Abonneren  Inloggen

De drukkerij van het AD

1 april 2021

Om het 75 jarig bestaan te vieren, geeft het AD de hele maand april een kijkje achter de schermen. Ook de drukkerij van de krant kreeg een bezoekje.

Het AD gaat langs bij de drukkerij in Den Haag, naast het stadion van ADO Den Haag. Ze spreken daar productieleider Eric Plugge, die zes avonden per week als eerste aanwezig is. Hij begint iedere werkdag met een rondje door de drukkerij, in z’n eentje.

Van 23.00 uur tot 03.00 uur produceert de drukkerij negentien verschillende AD-edities. Opperste concentratie is dus van belang. Aan het AD vertelt Plugge: ‘Dat betekent niet dat we gespannen aan het werk zijn, hoor. Als we een leuke plaat horen op de radio, gaat-ie gewoon harder. Even lekker dansen met z’n allen.’

Plugge werkt al veertig jaar met drukwerk. De druktechniek is inmiddels bijna helemaal veranderd. Krantenbestanden komen nu digitaal binnen en worden op groot scherm getoond. Wanneer het eerste exemplaar van een editie van de pers rolt, inspecteert Plugge deze meteen op fouten. Tegen het AD zegt hij: ‘Journalisten kunnen ’m wel maken, maar zonder drukkerij is de krant nergens, toch?’

Van 00:00 tot zo’n 03:00 worden de stapels kranten ingeladen in bussen. Dan eindigt de werkdag van de productieleider. Eenmaal thuis neemt hij tijd voor zichzelf. Aan het AD vertelt Plugge: ‘Een wijntje, een beetje voetbal kijken, wat muziek luisteren.’ Ook leest hij de krant: ‘Na al die jaren is de krant echt een deel van m’n leven geworden.’