Abonneren  Inloggen

Europa’s grootste en modernste print-on-demand warehouse

15 februari 2021

De Duitse boekengroothandel Libri en zusterbedrijf BoD, specialist voor de uitgave van digitale boeken, laten een nieuw distributiecentrum bouwen. Dit distributiecentrum in midden-Duitsland wordt Europa’s grootste en modernste print-on-demand centrum.

Het doel voor het dc in het Duitse Bad Hersfeld: bij de oplevering in het najaar van 2021 zullen er miljoenen binnenlandse en internationale titels beschikbaar zijn voor lezers, permanent, binnen één dag en duurzaam geproduceerd. De productie- en levertijd van paperbacks wordt teruggebracht van twee of drie dagen tot één dag. In de toekomst is er geen verschil meer in levertijd van boeken op voorraad en net nieuwe boeken. 

3800 kantoorboekhandels en 1200 internetwinkels

Libri exploiteert straks een van de efficiëntste omni-channel distributiecentra ter wereld in deze branche, aldus het bericht op warehousetotaal.nl. Het dc bevoorraadt 3800 kantoorboekhandels en 1200 internetwinkels via alle kanalen. Boekenliefhebbers die niet in de winkel willen kopen, kunnen hun boeken ook bestellen via het online platform van erkende Libri-dealers en ze rechtstreeks vanuit Bad Hersfeld thuis laten bezorgen.

Dagelijks 50.000 boeken

De buitenconstructie van het warehouse, met een vloeroppervlak van 10.000 vierkante meter, is in oktober opgeleverd. De onderverdieping biedt ruimte aan de print-on-demand productie en de papieropslag. Het logistieke systeem en de transportbanden komen op de bovenverdieping. In de toekomst worden hier dagelijks maximaal 50.000 boeken afgedrukt en binnen één dag verzonden. 

Jörg Paul
Jörg Paul, COO van boekgroothandel Libri.

Snelheid is de uitdaging

‘Met het nieuwe druk- en distributiecentrum verlagen we de voorraadkosten, verhogen de beschikbaarheid van titels in boekwinkels en hebben we minder retouren,’ aldus Jörg Paul, COO van boekgroothandel Libri. ‘De uitdaging, en meteen ook de succesfactor, is snelheid. We moeten minstens even snel zijn als de klassiek bevoorrade goederen.’

Aangesloten op het ERP-systeem

Om zo snel mogelijk te kunnen opereren, schakelde Libri de hulp in van e Duitse internationaal opererende system integrator Witron. Het proces gaat er met dank aan Witron als volgt uitzien: de drukmachines zijn aangesloten op het ERP-systeem en wisselen daar gegevens mee uit. De distributiesystemen van WITRON ontvangen van het ERP-systeem ook informatie over de af te drukken boeken, de verzendvensters en de klantgegevens. 

Barcode

Zodra het boek is gedrukt, plaatst de machine het automatisch op het transportbandsysteem. Het boek van de drukmachine is een tweede ontvangstproces voor het systeem. Zodra het boek de machine verlaat, herkent de machine het aan de barcode en leidt het naar de WITRON WMS. Daar verwerkt het systeem de informatie, waarbij het om één of meerdere posities kan gaan.

Een bestseller en een print-on-demand titel

Het boek wordt in een bak geplaatst en gaat ofwel rechtstreeks naar het picking-station ofwel naar een tussenopslag. In de bufferzone wacht een afzonderlijk gedrukt boek soms op veel verkochte boeken uit het bestaande magazijn. Paul: ‘Stel: de klant bestelt een bestseller en een print-on-demand titel. De technologie consolideert beide boeken en brengt ze dan naar een picking-station.’

Ulrich Schlosser

Ulrich Schlosser, bij Witron verantwoordelijk voor de moderniseringsprojecten. 

IT is dé uitdaging
‘De uitdaging in het project is de IT. We moeten tijdvensters coördineren, de buffers ontwerpen en het voorraadsysteem van informatie voorzien,’ zegt Ulrich Schlosser. Hij is bij Witron verantwoordelijk voor de moderniseringsprojecten.