Terug naar overzicht

Print

Flikt Benny Landa het een tweede keer?

Landa Digital Printing neemt vermoedelijk eind september 4.000 m² extra productiecapaciteit in gebruik in Rehovot, nabij Tel-Aviv. Het Israëlische bedrijf breidt uit om aan de groeiende vraag naar haar nanografische drukpersen te kunnen voldoen. Ook in Europa produceren inmiddels de eerste klanten "met Landa".

  • 10 sep 2019

In Europa draait een nanografische drukpers in onder meer het Duitse Heidenheim en het Zwitserse Schelling. Mogelijk wordt Simian in 2020 de eerste Nederlandse Landa-productielocatie.

Europa los met Landa
Momenteel is tevens de eerste nanografische drukpers (S10P) in het Verenigd Koninkrijk in aanbouw bij Route One, nabij Sheffield. In de CMYK-configuratie van dit bedrijf worden dubbelzijdige B1-vellen gedrukt met een snelheid tot 3.250 per uur. In de toekomst maakt Landa een hogesnelheidsoptie beschikbaar waarmee deze productiesnelheid kan worden verdubbeld. Landa claimt dat het in de setting bij Route One 84% van de Pantonekleuren afdekt, wat volgens Landa 30% meer is dan standaard offset inkten. Sterker nog, bij Landa-configuraties waarin de kleuren oranje, blauw en groen worden toegevoegd, claimt Landa zelfs 95% van de pantonekleuren te kunnen drukken.

Dunne laag beschermt het papier
De geclaimde winst in kleurbereik klinkt indrukwekkend, maar lijkt plausibel: bij het door Landa gepatenteerde nanografische drukproces wordt gewerkt met watergedragen nanografische kleurpigmenten in combinatie met een nieuw overbrengingssysteem waarbij een dunne polymeerlaag op het substraat wordt aangebracht. Gevolg: de speciale inkten trekken niet in het papier. De afdrukken hebben hierdoor volgens Landa meer scherpte en kleurkracht: meer kleurkracht leidt tot meer kleuropties.


Landa claimt meer scherpte en kleurkracht door het nanografisch drukken


Een prettige wedstrijd…
In 2012 werd op de vierjaarlijkse vakbeurs Drupa al het concept van het nanagrafisch drukken door Landa gelanceerd. Op de Drupa 2016 werden de eerste commerciële plaatsingen van deze revolutionaire drukpersen in het vooruitzicht gesteld en sinds 2018 zijn die eerste plaatsingen een feit. Nog altijd is er geen concurrent voor deze nieuwe, gepatenteerde druktechniek. Wie nu nog als producent deze beweging wil inzetten heeft een achterstand van tien jaar goed te maken op het high-tech bedrijf uit Israël.  

Flikt Benny Landa het een tweede keer? 
Het nanografische drukken vult volgens Landa Digital Printing het gapende gat tussen rendabel digitaal drukken en rendabel offset drukken. Het conventionele digitaal drukken wordt minder rendabel naarmate seriegroottes toenemen. Offset drukken wordt pas vanaf een bepaalde seriegrootte winstgevend, een winstgevendheid die toeneemt naarmate seriegroottes toenemen. Juist in het middensegment van de seriegroottes waarbij noch offset, noch digitaal drukken erg rendabel is, ligt volgens Benny Landa een grote klantbehoefte; een klantbehoefte die grafische ondernemingen volgens Landa Digital Printing juist wél winstgevend kunnen invullen met de nanografische druktechniek. Het bedrijf noemt haar proces graag “a digital solution for mainstream printing”.
Zo resteert de vraag of de inmiddels 73-jarige Benny Landa nóg eens zal zorgen voor een paradigmaverandering nadat hij in 1993 - op dezelfde IPEX-beurs, en gelijktijdig met Xeikon - het digitale drukken in de grafische industrie introduceerde.