Terug naar overzicht

Premium artikel Verpakken

Stora Enso haalt 1,1 miljoen ton houtvrij papier van de markt

Stora Enso stopt per oktober 2020 met de productie van gestreken houtvrij papier in het Finse Oulu. Hierdoor valt ineens 20% van het Europese aanbod weg. Wat betekent dat voor de prijsvorming? Daarentegen investeert Stora Enso tussen 2019 en 2022 €350 mln om van deze papierfabriek een productielocatie voor verpakkingspapier te maken. Een analyse.  

  • 17 jun 2019

De investering omvat de ombouw van papiermachine 7 in een virgin-vezel gebaseerde krafliner productie en de sluiting van papiermachine 6 en de vellenfabriek. Na de sluiting van de papierproductie die Stora Enso voorziet voor eind september 2020, verliezen 365 van de huidige 600 medewerkers hun baan. De productie van kraftlinerpapier op de omgebouwde machine start naar verwachting eind 2020 en moet eind 2023 full swing draaien.
‘De ombouw van deze fabriek stelt Stora Enso in staat om haar positie in de groeiende verpakkingsindustrie te versterken. Wij hebben bewezen dergelijke grote veranderingstrajecten succesvol te kunnen uitvoeren; in onze fabriek in Varkaus hebben wij al eerder een papiermachine omgebouwd voor de productie van kraflinerpapier’, zo meldt Stora Enso’s CEO Karl-Henrik Sundström in een persbericht.

Registreer en lees 3 maanden elke maand 3 premium artikelen gratis.

Om dit artikel te kunnen lezen moet u zich registreren. Registreer nu en lees 3 maanden lang elke maand 3 premium artikelen naar keuze gratis!