Terug naar overzicht

Print

CB/Printforce officieel geopend

Vorige week kwamen zo’n honderd uitgevers naar de officiële opening van de nu samengesmolten printing on demand productielocatie voor boeken en (wetenschappelijke) tijdschriften van CB en Printforce in Culemborg.

  • 29 mei 2019

CB-directeur Hans Willem Cortenraad (foto hiernaast) vertelde tijdens de openingsspeech dat de geschiedenis van printing on demand (POD) bij CB (destijds Centraal Boekhuis) teruggaat tot 2001 waar het begon als ‘Boek op verzoek’. In 2010 startte de productielocatie in Culemborg als Joint Book Service, waar destijds diverse POD bedrijven bij betrokken waren. De gedachte van toen is nog steeds hetzelfde; zorgen dat uitgeverijen minder voorraad hoeven aan te leggen en dat boeken eeuwig leverbaar zijn. In die tijd was een dag of vier leveren al snel, nu praat men bij CB/Printforce over 24-uurs leveringen. -Voor 18.00 uur besteld, is de volgende dag in huis.- In de jaren daarna verwierf CB een 50 procent belang in Printforce. Printforce Holding houdt (naast CB) de 2de 50% van de aandelen.
Shatho en twee andere aandeelhouders bezitten de aandelen van Printforce Holding..

Vorig jaar is het idee om de print-activiteiten samen te brengen omgezet in actie. Nu, een jaar later en na een paar maanden ‘proefdraaien’, konden belangstellenden uit voornamelijk de boek-uitgeefwereld een kijkje nemen bij het zogenoemde printerpark. Op de 8.000 vierkante meter productievloer werkt in totaal 80 man in ploegendiensten 24/7 aan zwart/wit- en kleurenrotatieprinters, inkjetvellenpersen en een indrukwekkende hoeveelheid apparatuur voor gelijmde, genaaide, soft- en hardcover gebonden boekwerken.

CB (voorheen Centraal Boekhuis) doet meer dan boeken produceren en op voorraad houden. Het profileert zich nu als ‘de logistieke expert voor Media en Healthcare’, waarvoor ruim achthonderd professionals in logistiek, e-fulfilment, e-boekdistributie, financiële- en informatiediensten werken.