Terug naar overzicht

Bedrijven & Personen

Bertelsmann sluit diepdrukkerij in Neurenberg

Op 30 april 2021 gaat het slot op de deur van de diepdrukkerij van de Bertelsmann Printing Group in het Duitse Neurenberg. De maatregel kost 670 medewerkers hun baan.

  • 12 apr 2019

Volgens het persbericht reduceert de onderneming daarmee de ‘massieve’ overcapaciteit in de diepdrukmarkt. Met die reductie wil de onderneming ook trachten een rem te zetten op het toenemende prijsverval wat op zich weer een einde moet maken aan de continue verliesstroom. Bertelsmann wil haar wereldwijde drukkerij-organisatie opnieuw inrichten. Deze stap is een eerste aanzet. Verder zoekt de groep het in efficiency tussen diverse (vele) werkmaatschappijen in druk- en mediaproductie en dienstverlening. De maatregel van Bertelsmann is in lijn met de tendens in de markt; afbouwen. Zelf sloot het in 2014 al de vestiging in het Duitse Itzehoe waar duizend man werkten. De Nederlandse concurrent Circle Media Group sloot recent haar diepdrukkerij Helprint in Finland. Dezelfde eigenaar sloot na faillissement ook haar diepdrukkerij Helio Charleroi.

De drukkerijgroep met diepdruk- en offsetdrukkerijen is een van de acht divisies van de internationaal opererende media-organisatie Bertelsmann. De drukkerijgroep had in 2016 achtduizend man in dienst met een omzet van 1,7 miljard euro. In 2005 werden de diepdrukkerijen van Axel Springer en Bertelsmann samengevoegd onder de naam Prinovis. Nadat Bertelsmann alle aandelen verwierf startte het Bertelsmann Printing Group waar ook de andere (offset)drukkerijen werden ondergebracht. Tot de groep behoren ook bedrijven als Mohn Media, Sonopress en Vogeldruck.