Terug naar overzicht

Techniek & Materiaal

Beeldmontage via de laagmodus

Een productshot op een andere achtergrond plaatsen is een karweitje waar bijna iedere Photoshopper wel eens mee wordt geconfronteerd. Hoewel mooie nieuwe functies dit klusje nog wat makkelijker maken, is een 'ouderwetse' benadering soms toch de handigste methode.

  • 14 mrt 2019

Productfoto's worden vaak tegen een saaie witte of grijze achtergrond geschoten, en dat past lang niet altijd mooi in de beoogde presentatie. Op zich is dit geen hele moeilijke materie en Adobe heeft in de afgelopen jaren een aantal mooie nieuwe functies aan Photoshop toegevoegd om het klusje nog weer wat gemakkelijker te maken, zoals 'Selecteren en Maskeren' en het automatisch selecteren van een onderwerp. Maar toch blijkt een 'ouderwetse' benadering soms de handigste methode.In dit voorbeeld hebben we de productfoto al boven een andere achtergrond geplaatst, dus we moeten alleen nog even een masker maken. Je kunt het nieuwe 'Selecteren – Onderwerp' gebruiken om een snelle en behoorlijk goede selectie te maken, en die selectie omzetten naar een laagmasker. Vervolgens kiezen we 'Selecteren en maskeren' om de schaduw onder de schoen ook aan het masker toe te voegen, want dat is het enige dat nog niet goed wordt meegenomen in de eerste stap. Met het Penseel randen verfijnen zou je dat moeten kunnen doen, maar zoals je ziet, valt dat hier toch tegen. Er ontstaat een vreemde witte rand bij de schaduw, waardoor dit geavanceerde gereedschap toch minder geavanceerd is dan het lijkt.

Natuurlijk kan je hier wel weer een oplossing voor verzinnen binnen het gereedschap, maar het kan ook een reden zijn om dit soort montages radicaal anders aan te pakken, bijvoorbeeld via  een methode die onderwerp en schaduw via aparte lagen monteert. Feitelijk een 'ouderwetse' aanpak, maar wel een die nog steeds perfect werkt en snel toepasbaar is.
Maak een kopie van de laag met de productfoto en zet die even uit. We hebben de namen van de lagen meteen ook aangepast, zodat je kunt zien welke laag voor welk doel wordt ingezet. De onderste van de twee lagen wordt de laag die alleen om de schaduw gaat. Daarvoor zoeken we een laagmodus die de schaduw goed laat overvloeien in de nieuwe achtergrond. 'Vermenigvuldigen' blijkt hier een prima keuze. Wat er met de rest van de foto gebeurt, is irrelevant, het gaat alleen om de schaduw.Zet nu de bovenste laag weer aan, en kies 'Selecteren – Onderwerp'. Zoals we eerder gezien hebben, krijg je daarmee een prima selectie, maar wordt de schaduw niet geselecteerd. En dat is nu precies wat we nodig hebben! De bovenste laag gaan we namelijk gebruiken om het effect in de schoen zelf te corrigeren, dus we moeten voor de bovenste laag een masker hebben dat de schoen uitsnijdt en de schaduw juist niet. Het is dus nu een kwestie van op de knop 'Laagmasker toevoegen' klikken om de bovenste laag precies het masker te geven dat we nodig hebben. Misschien moet je nog wel wat randen bijwerken, maar dat is nu heel eenvoudig omdat je dat gewoon met een hard penseel kunt doen.