Terug naar overzicht

Techniek & Materiaal

Vals geld uit Oostenrijkse drukkerij

Meer dan 300 huiszoekingen en 235 arrestanten zijn recent opgepakt bij een grote actie tegen valsemunterij.

  • 10 dec 2018

Valse biljetten van 10, 20 en 50 euro werden geproduceerd in een drukkerij in Oostenrijk en via het ondergrondse computernetwerk Darknet verkocht. Ook in Nederland waren er zoekingen, meldt crimesite.nl. De politie-acties, gecoördineerd door Europol, begonnen op 19 november en eindigde 6 december. Er werden 1500 valse biljetten in beslag genomen en uit onderzoek blijkt dat er ruim 10.000 briefjes zijn verkocht door de bende, met een geschatte totale waarde van enkele tonnen. Bij de huiszoekingen werden ook drugs, wapens, en apparatuur voor het mijnen van bitcoins in beslag genomen.

Oostenrijk
De drukkerij stond in de plaats Leoben, in Oostenrijk.  Hoe goed de kwaliteit van de vervalsingen was, heeft Europol niet bekend gemaakt. De meeste zoekingen vonden plaats in Duitsland, waar 180 huizen werden doorzocht. Verder 28 in Frankrijk, 20 in Italie, 20 in Oostenrijk en panden in Kroatië, Cyprus, Finland, Ierland, Nederland, Portugal, Spanje, Zwitserland en Groot-Brittannië.

Europese Centrale Bank
De Europese Centrale Bank probeert de valsemunters voor te blijven met ontwikkeling van specifieke niet of heel moeilijk na te maken kenmerken. Op de site meldt de ECB over de recent ingevoerde nieuwe biljetten: In de nieuwe eurobankbiljetten is geavanceerde bankbiljettechnologie toegepast. De nieuwe echtheidskenmerken bieden een betere bescherming tegen namaak. De onderzoeks- en ontwikkelingsstrategie van het Eurosysteem bepaalt dat de eurobankbiljetten “zelfbeschermend” moeten zijn, ofwel dat ze het valsemunters moeilijk moeten maken. Banken, mensen die beroepsmatig met geld omgaan en het grote publiek moeten vervalste bankbiljetten kunnen herkennen en zo de strategie van het Eurosysteem ter bestrijding van valsemunterij ondersteunen.