Terug naar overzicht

Dossier - Creatie

Creatie

In dit dossier inspiratiecases en visies op het snijvlak van creatie en grafische toepassingen. Welke mooie dingen verzinnen designers zoal en hoe wordt grafische techniek ingezet om inderdaad te komen tot spraakmakende, soms ook vernieuwende toepassingen?

Nieuws

Workshop: duotone in RGB

Een zogenaamde 'duotone' maken gaat in Photoshop prima, maar vereist een beetje een lastige omweg. Vandaar dat we in deze workshop kijken naar twee andere methoden, die sneller gaan en de foto in RGB-kleuren houden. Beide methoden zijn gebaseerd op aanpassingslagen, dus ze zijn ook nog eens volledig niet-destructief.

Tien trends in Typografie

Typografie neemt in omvang toe en wordt brutaler en dominanter dan ooit. In veel grafische ontwerpen positioneert typografie zich zelfs als het nieuwe aandacht trekkende creatieve middel. Dat is te lezen in een trend-artikel in de komende editie van vakblad PRINTmatters. Hier volgt een voorproefje.

‘Een droom om je werk zo geprint te zien’

Die uitspraak deed fotograaf Julius Rooymans tijdens een presentatie over de expositie ‘Nachtwacht360’ die vanaf 4 juli te zien is in Amsterdam.

Mondiale Inkspiration Award voor Wihabo

Na eerst al een landelijke HP Inkspiration Award te hebben gewonnen, is Wihabo nu ook wereldwijd winnaar geworden met de Tony’s Chocolonely Limited Editions in de categorie Flexible Packaging.  

Sign: ATC Groupe biedt inspiratie tijdens Fespa-reis

Vijftien Nederlandse ondernemers uit de Sign-industrie én PRINTmatters namen 18 en 19 maart deel aan een Fespa-innovatiereis naar Lyon, van oudsher de zijde- en zeefdrukstad van Frankrijk. Eén van de bezochte bedrijven was ATC, een signbedrijf dat het experiment omarmt, vanuit een streven naar onderscheidend vermogen. Een verslag.

Kleur: hyperbelangrijk in design

Hoe kun je kleur optimaal toepassen in design, en is er een relatie tussen licht, kleur en geluid? Zo ja, hoe zit die relatie dan in elkaar? Over die vragen hield Rob Meijer 6 februari een boeiende presentatie tijdens Vakdag Print & Sign 2019.

Zes toptips voor Illustrator

Adobe Illustrator kent zoveel mogelijkheden dat vrijwel niemand ze allemaal kent. In deze nieuwe workshop biedt Jan Ris zes toptips om sneller te kunnen werken.

Posters voor de strijd

Waarom zien we nog zo weinig controversiële posters op straat? Dat was vroeger, in de tijd van de protestgeneratie, wel anders. Ontwerper Philip Stroomberg heeft zich verdiept in de postercultuur en bespreekt een aantal fraaie voorbeelden. En constateert dat er toch nog hoop is voor de protestposter, of dat nu op internet is of op papier.

Haller Brun over papierkeuze bij boeken: 'Elke keer opnieuw op zoek'

Papier is voor veel grafisch ontwerpers een onuitputtelijke inspiratiebron. Esther Krop van de Monsterkamer.nl ondervroeg Sonja Haller en Pascal Brun over het belang van de juiste papierkeuze bij een boekontwerp.

Kunstenaars ontdekken digitaal printen

De ontwikkeling van digitale printtechnieken zorgt voor steeds meer toepassingen. De technologie en substraten verbeteren snel en ook de afwerkingsmogelijkheden nemen toe. In deze groeimarkt is het de kunst om een veelbelovende niche te vinden. Zo zet Sync Grafimedia uit Kerkrade zijn machines en kennis in om kunstenaars en fotografen te bedienen via 'Wij printen kunst'.

Lenticulaire print op Schiphol: droomwolken van Daan Roosegaarde

Begint je vliegreis op Schiphol vanaf Vertrekhal 3, dan krijg je alvast een voorproefje van je vlucht. Op een van de wanden is het adembenemende schouwspel “Beyond” te bewonderen. Een 112 meter lange wolkenwand van 3D-wolken en Hollands licht, bedacht en gecreëerd door de internationaal befaamde Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde.

Drukkerij robstolk scoort met nieuw kleurproduct: Extended Full Colour

?Als drukker wil je je onderscheiden?, zegt Freek Kuin, creatief directeur van robstolk in Amsterdam. 'Wij doen het door te innoveren, zodat we steeds een nieuwe kwaliteitsslag kunnen maken.' Met Extended Full Colour heeft robstolk een product in huis waarmee op ongestreken papier een intense kleurkracht gerealiseerd wordt. Ontwerpers en uitgevers lopen ermee weg.

Kunstmatige intelligentie helpt ontwerper

Adobe Max is een groot creatief evenement in Las Vegas. In 2017 werd het bezocht door 12.000 designers uit 64 landen. Zij kwamen voor lezingen, workshops en de laatste innovaties op het gebied van programmatuur. Wat dat laatste betreft: het ging om de grootste release van creatieve software sinds het ontstaan van de Adobe Creative Cloud in 2012. Het Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie in Antwerpen maakte een mooie review.

Henk Haaima: 'Designers moeten technologie doorgronden'

Hij is creative director van digital agency Mirabeau. Maar ook: mede-initiatiefnemer van de masteropleiding voor digital designers, lid van de vakjury van Dutch Digital Design, lid van de designjury van de DDW en bedenker van het eenmanstijdschrift 'Dynamic Design'. Een portret.