Terug naar overzicht

Dossier - Labels

Labels

De markt voor gedrukte labels (etiketten) heeft een vlucht genomen, vooral onder invloed van de almaar uitdijende mogelijkheden van het digitale drukken. In dit dossier treft u de interessantste artikelen van PRINTmatters over labeldruk. Daaronder een uitgebreide samenvatting van de Label Expo 2017, de jaarlijkse hoogmis op dit vakgebied.

Het labelsegment is een niet te onderschatten dynamisch segment in de wereld van visuele communicatie. Toepassingen van allerlei vormen van etiketten vind je in consumenten- en industriële markten. Op technologisch gebied zijn er volop innovaties. Zo deed de inkjettechniek zijn intrede waardoor kleine oplagen betaalbaar mogelijk zijn en zelfs gepersonaliseerde etiketten de wereld verbazen. In 2017 zijn er in Europa maar liefst 300 digitale etikettenpersen geplaatst. Meer conventionele persen! De trend naar digitalisering zijn overduidelijk door.

Nieuws

Dagelijks Domino-demo’s op Labelexpo

Domino geeft tijdens de Labelexpo, die van 24 tot 27 september plaatsvindt in Brussel, dagelijks demonstraties van de N610i digitale hybride labelpers.

Wie wint een Europese label award?

Altijd weer spannend welke onderneming deze keer weer een award met bij behorende promotionele effecten mee naar huis mag nemen. In de labelwereld spant het er om. Tijdens de Labelexpo in Brussel wordt de winnaar bekend gemaakt. De genomineerden kunnen vanaf nu hun voordelen al halen uit deze benoeming.

Xeikon lanceert ‘TRANSFORM’ op Labelexpo

Xeikon presenteert vier live productie-oplossingen op Labelexpo Europe 2019. Daarnaast lanceert de dochteronderneming van de Luxemburgse FlintGroup ‘TRANSFORM’, een initiatief om digitale expertise te delen.

Optimum Group koopt Megaflex

Megaflex, de in Bladel gevestigde specialist in productie van zelfklevende etiketten, wordt onderdeel van Optimum Group. De toevoeging van Megaflex past binnen het meer jaren strategisch groeiplan van de Optimum Group dat gericht is op productverbreding, schaalvergroting en internationalisering.

Mondiale Inkspiration Award voor Wihabo

Na eerst al een landelijke HP Inkspiration Award te hebben gewonnen, is Wihabo nu ook wereldwijd winnaar geworden met de Tony’s Chocolonely Limited Editions in de categorie Flexible Packaging.  

Verpakkingen en labels domineren Europese drukwerkomzet

De omzet van de Europese grafische sector minus labels en verpakkingen krimpt met 13% tot 2023. In dezelfde periode stijgt in Europa echter de omzet uit bedrukte labels en verpakkingen, met 7%. De markt voor bedrukte verpakkingen en labels vertegenwoordigt zelfs nu al een fors hogere omzet dan de markt voor al het andere grafische drukwerk. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van marktonderzoeksbureau Smithers Pira, in opdracht van Intergraf.

Nieuw kennisplatform voor etikettendruk

Heidelberg en dochtermaatschappij Gallus lanceren www.label-experts.com. Dit kennisportaal biedt (in het Engels) technische artikelen, marktonderzoeken, white papers, tips en nieuwsbrieven.

Superdroge verpakkingspanter

Flint Group-dochter Xeikon heeft een patent aangevraagd op haar Panther DuraCure UV-droogtechnologie. Deze zorgt voor optimale glanseffecten in alle kleuren bij het rotatief printen van etiketten en flexibele verpakkingen waar witte inkt vaak een rol speelt.

Colruyt schrapt papieren prijsetiketten

De Belgische supermarktketen Colruyt verwacht met het schrappen van de papieren prijsetiketten 90 ton papier te besparen. Tegen eind dit jaar zal de keten in alle winkels de papieren prijsetiketten vervangen door elektronische. Die etiketten zullen ook een zogenaamde NFC-chip krijgen waardoor de klant via de smartphone extra informatie kan aflezen over het product in kwestie.

Optimum Group neemt etikettendrukker Belona over

De Optimum Group in Alkmaar maakte deze week bekend etikettendrukker Belona in Oud Gastel, inclusief dochteronderneming Sema Label, aan de groep te hebben toegevoegd.

Etiket als reddingsboei voor Zalando

Waar drukwerk al niet goed voor is: een reuzen-etiket moet er voor zorgen dat Zalando-klanten minder misbruik maken van het gratis-terugstuur-systeem. Een flink aantal klanten bestelt kleding, draagt het een avond en stuurt het vervolgens weer terug als ‘ongebruikt’.

De ene fles is de andere niet

Op de Brusselse beurs Label Expo in 2017 leek het wel of etiketten alleen nog maar digitaal gemaakt worden. Dat de werkelijkheid vooralsnog anders is, horen en zien we bij een bezoek aan NijOff Etiketten in Cuijk, dat onder meer craftbeer etiketten drukt.

Labelprinter Zolemba wil naar 50 miljoen euro omzet

Internetlabeldrukkerij Zolemba in Haaksbergen groeide in een kleine tien jaar naar vijftig man. De helft van het werk komt nu uit het buitenland. Chief Commercial Officer Han Verkerk: ?We gaan voor vijftig miljoen euro omzet. Dat betekent investeren in mensen en apparatuur. En na de zomer beginnen we een Duits kantoor.?

EDNN heeft eerste hybride labelpers

Etiketten Drukkerij Noord Nederland is het 1e Nederlandse bedrijf bij wie de hybride MPS/Domino labelpers draait. Directeur Vincent Belksma over hun 1e digitale productiemiddel, de EF Symjet: ?Deze investering biedt nieuwe kansen door digitaal drukken van kleine oplages, handige combinaties en personaliseren in combinatie met koudfolie en flexo.'

LabelExpo: converting steeds belangrijker op etikettenmarkt

LabelExpo is de tweejaarlijkse hoogmis voor de etikettenbranche. De editie 2017 was één en al halleluja? meer bezoekers, meer inkjetprinters, meer convertinglijnen, meer digitale veredeling, hogere snelheden en grotere baanbreedtes. We gaan uitvoerig in op de belangrijkste ontwikkelingen binnen dit groeiende vakgebied.