Terug naar overzicht

Dossier - Digitaal drukken

Digitaal drukken

De klassieke offsetwereld werkt via continue innovaties toe naar steeds meer efficiency en steeds meer verfijnde druktechnieken. Ondertussen is op het gebied van digitaal drukken niets minder dan een revolutie gaande. Digitaal drukken wordt door een constante stroom aan innovaties voor steeds meer toepassingsgebieden interessant.

Eén van de meest spectaculaire ontwikkelingen in ‘print’ is de digitalisering van het productieproces. Om te beginnen is het hele voortraject van ontwerp tot aan het reproductieproces gedigitaliseerd. De extra’s daarin, zoals verwerking van individuele data, maakt het helemaal spannend. Waar de believers in de onverslaanbare kwaliteit van offset zelf eerst nog wat denigrerend spraken over printjes, omarmt intussen de hele wereld het printen, oftewel het digitale drukken. Er kan nu in hoge kwaliteit zonodig gepersonaliseerd gedrukt worden, in vellen en rotatie. De ingenieurs zitten niet stil. Wat startte in het segment van het ‘gewone’ drukwerk, breidde zich vervolgens uit naar printen van reclame-uitingen als banners. En nu is de verpakkingsbranche aan de beurt. Enorme ‘printers’ van wel 30 meter lengte kunnen zelfs golfkarton voorzien van zonodig geïndividualiseerd beeld. En die ontwikkeling staat niet stil. Heerlijk, bijna alles lijkt te kunnen. Deze ontwikkeling is een goudmijn voor brandmanagers en marketeers en natuurlijk voor de ondernemingen die investeren in deze "revolutie".

Nieuws

Wihabo investeert in digitaal rillen en laserstansen

In september 2018 organiseerde Wihabo samen met Highcon een evenement in de Geffense grafimedia onderneming. De investering in de digitale ril- en laserstanskunsten van de Israƫlische machine maakt daar de digitale cirkel rond.

DJM werkt aan Inkjet op lichtsnelheid

Hybride persen (offset-, flexo-, diep- en zeefdruk) met inlijn inkjetprinten kunnen de toekomst van verpakkingsdruk, commercieel drukwerk en meer veranderen. Vooralsnog heeft inkjet-imprinten op volle snelheid met 100% registerhandhaving echter veel haken en ogen. DJM uit Harderwijk werkt met "Photonic driven inkjet" aan een oplossing.

Fespa 2017: Vervagende grenzen tussen Print en Sign

De Fespa-organisatie had in 2017 alle hallen van de beurs in Hamburg nodig om de exposanten te huisvesten. Steeds meer leveranciers hebben vertrouwen in de uitdijende markten van grootformaat print en sign. Print en Sign groeien dan ook naar elkaar toe. Een overzicht van de belangrijkste innovaties.