Terug naar overzicht

Dossier - Digitaal drukken

Digitaal drukken

De klassieke offsetwereld werkt via continue innovaties toe naar steeds meer efficiency en steeds meer verfijnde druktechnieken. Ondertussen is op het gebied van digitaal drukken niets minder dan een revolutie gaande. Digitaal drukken wordt door een constante stroom aan innovaties voor steeds meer toepassingsgebieden interessant.

Eén van de meest spectaculaire ontwikkelingen in ‘print’ is de digitalisering van het productieproces. Om te beginnen is het hele voortraject van ontwerp tot aan het reproductieproces gedigitaliseerd. De extra’s daarin, zoals verwerking van individuele data, maakt het helemaal spannend. Waar de believers in de onverslaanbare kwaliteit van offset zelf eerst nog wat denigrerend spraken over printjes, omarmt intussen de hele wereld het printen, oftewel het digitale drukken. Er kan nu in hoge kwaliteit zonodig gepersonaliseerd gedrukt worden, in vellen en rotatie. De ingenieurs zitten niet stil. Wat startte in het segment van het ‘gewone’ drukwerk, breidde zich vervolgens uit naar printen van reclame-uitingen als banners. En nu is de verpakkingsbranche aan de beurt. Enorme ‘printers’ van wel 30 meter lengte kunnen zelfs golfkarton voorzien van zonodig geïndividualiseerd beeld. En die ontwikkeling staat niet stil. Heerlijk, bijna alles lijkt te kunnen. Deze ontwikkeling is een goudmijn voor brandmanagers en marketeers en natuurlijk voor de ondernemingen die investeren in deze "revolutie".

Nieuws

De Digitale Drukker investeert in Xerox Iridesse

De Digitale Drukker in Eindhoven investeert stevig in de toekomst en richt zich daarbij op bijzonder digitaal drukwerk. Eén van de recente investeringen betreft de aanschaf van een Xerox Iridesse, een pers die in één drukgang zes kleuren drukt.

Wihabo vervangt HP Indigo’s

Wihabo installeert deze maand twee nieuwe HP Indigo 7900 Digital Presses. Die vervangen de twee 7600’s, die zes jaar dienst hebben gedaan. Directeur Joris Bosch: ‘Ook met deze nieuwe machines kunnen we weer inline boekjes produceren in combinatie met onze CP Bourg en natuurlijk is ook het drukken met witte en fluor inkten mogelijk.’

Mondiale Inkspiration Award voor Wihabo

Na eerst al een landelijke HP Inkspiration Award te hebben gewonnen, is Wihabo nu ook wereldwijd winnaar geworden met de Tony’s Chocolonely Limited Editions in de categorie Flexible Packaging.  

Veel belangstelling Scodix Open Huis bij Wihabo

Vanuit het hele land waren er collega verpakkings- en planodrukkers naar Geffen gekomen voor het Scodix Open Huis dat onlangs bij Wihabo gehouden werd. Daar werden alle ‘ins & outs’ over digitale drukwerkveredeling met de Scodix Ultra2 Pro verteld.

Xeikon: digitale drukoplossing voor sta-zakken

Xeikon heeft recent op zijn Xeikon Café Europe in Antwerpen een oplossing aangekondigd voor het digitaal bedrukken van sta-zakken. Meer flexibiliteit en kortere levertijden zijn het gevolg, volgens Xeikon mét behoud van oppervlakte- en kleurkwaliteit.

Canon Duitsland verkoopt dochterbedrijven

Canon Deutschland GmbH heeft vorige week bekend gemaakt twee printservicebedrijven, waaronder Business Services en University Services, te hebben verkocht aan investeerder ASC Investment Sarl. In totaal gaat het om 45 vestigingen met zo’n 300 medewerkers.

Eerste Ricoh voor Intermail

Intermail heeft een Ricoh Pro C9110 geïnstalleerd. ‘Onze eerste’, zegt directeur Jeroen Rothert. ‘Onze andere losbladprinters zijn van een ander merk. Niet dat die niet voldoen, maar we waren toe aan iets nieuws en zijn blanco het investeringstraject ingegaan. Waarin Ricoh uitblonk was de servicegerichtheid en het proactief meedenken. Dat heeft voor een belangrijk deel onze keuze bepaald. Uiteraard naast de afdrukkwaliteit, want die moet top zijn.’

Wihabo investeert in digitaal rillen en laserstansen

In september 2018 organiseerde Wihabo samen met Highcon een evenement in de Geffense grafimedia onderneming. De investering in de digitale ril- en laserstanskunsten van de Israëlische machine maakt daar de digitale cirkel rond.

Digitaal spotvernissen bij Colorspace

Colorspace gebruikt als eerste drukkerij in Nederland de MGI Jetvarnish 3DS met Ifoil-S van Konica Minolta. Dit systeem voorziet drukwerk van een voelbare, digitale UV-spotvernis en optioneel foliedruk met preeg-effect.

DJM werkt aan Inkjet op lichtsnelheid

Hybride persen (offset-, flexo-, diep- en zeefdruk) met inlijn inkjetprinten kunnen de toekomst van verpakkingsdruk, commercieel drukwerk en meer veranderen. Vooralsnog heeft inkjet-imprinten op volle snelheid met 100% registerhandhaving echter veel haken en ogen. DJM uit Harderwijk werkt met "Photonic driven inkjet" aan een oplossing.