Abonneren  Inloggen

Huis van het boek is de nieuwe naam van Museum Meermanno

30 januari 2020

Huis van het boek is de nieuwe naam van Museum Meermanno. Het oudste boekenmuseum ter wereld werd gesticht in 1852. Het kreeg toen de voor veel mensen onmogelijk uit te spreken naam Museum Meermanno-Westreenianum.

In de loop der jaren heeft het Rijksmuseum verschillende namen gehad, de laatste jaren heette het Huis van het boek | Museum Meermanno. Het museum kiest nu definitief voor Huis van het boek. Directeur Sandra Bechtholt: ‘Ik trad ruim twee jaar geleden aan en merkte dat er nogal wat namen circuleerden. Ik wil graag duidelijkheid scheppen in waar het museum voor staat. Tentoonstellen, verzamelen en activiteiten organiseren vanuit de liefde voor het boek. Daarnaast wil het museum een huis zijn waar iedereen die van boeken houdt welkom is.’ Huis van het boek is ook aanwezig buiten de muren van het museum; het organiseert activiteiten in het hele land, o.a. in openbare bibliotheken en ook op Lowlands.

Samenwerkingen

De KB, de nationale bibliotheek van Nederland, is van oudsher en tot op de dag van vandaag de belangrijkste samenwerkingspartner van het museum. Drie jaar geleden ging het museum een bestuurlijke integratie aan met de KB: het Algemeen Bestuurscollege van de KB is de Raad van Toezicht van het museum. Daarnaast investeert de KB met mensen en middelen in Huis van het boek. Behalve met de KB werkt het museum intensief samen met openbare bibliotheken, CultuurSchakel, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, de Universiteit Leiden en nog vele andere partners.